søndag, februar 27, 2005

Som jeg skrev i min siste blogg, det skjer utrolig mye elendighet. Mye er urettferdig. Av og til blir jeg så utrolig sint!! Tenk på alle de ressursene, pengene, livene som brukes til våpenproduksjon, til å forske på den kremen som gir minst rynker og til å finne de hoppdraktene som gjør at hopperne kan hoppe en halv meter lenger. Burde ikke all forskning, alle ressurser, alle penger, alle mennesker heller bli brukt på det viktigste, nemlig å sørge for at verden er rettferdig, at alle mennesker har det godt, og at disse urettferdige ulikhetene forsvinner, at mennesker faktisk overlever? Burde en ikke prøve å finne svaret på all verdens virkelige problemer?

Vel kanskje er svaret allerede funnet. Jeg tror svaret er nokså enkelt, men samtidig utrolig genialt: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem. Jeg tror Jesus ga oss svaret for lenge siden, vi må bare bli litt flinkere til å virkelig følge det. Hvis alle bare innstiller seg for det i hjerte sitt er jeg sikker på at vi vil få verdensfreden. Følg dette dere! Vi får begynne med oss selv og så spred det videre. Men tenk lenger enn i små situasjoner, dra det ut. Tenk på det jeg nettopp skrev.

Jeg spurte en jeg traff på en fest hvorfor han trodde på Einsteins teorier, selv om han ikke forstod dem helt. Han svarte: Jo, fordi Einstein var et geni.

Hvorfor kunne han da ikke tro på Jesus? Er ikke han som gir oss svaret på hvordan alle kan ha det godt et større geni enn han som bl.a. oppfant atombomben? Hvorfor måler vi alt i penger og makt, men ikke i det viktigste, nemlig kjærligheten?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det er synd å se så oppgående ungdommer falle ned til et slik stadie. Det er jo bare så utrolig lite reflektert å klage på hvordan midlene i forsking blir disponert, når du selv er medlem av en av de verste institusjonene verden har sett. Hvis det er noen som opprettholder urettferdigheten her i verden så er det nettopp grunnprinsippene i kristendommen. De stenger barierer mellom kulturer og andre leveretninger. Og jeg tviler ikke på at dette ikke er noe du ønsker, men det er faktisk denne onskapsfulle institusjonen du er medlem av, og ønsker å forsvare.

Eli sa...

Jeg vet ikke hvem du er, og hvor godt du egentlig kjenner meg. Men hvis du har lest bloggen min en stund har du kanskje oppdaget at det var en laaaaang prossess for meg å bli kristen (eller å bli medlem i denne onsdskapsfulle istitusjonen du kaller det for) nettopp fordi jeg var livredd for det du her prøver å fortelle meg her, at kristendommen var en etnosentrisk religion som hindret forskjellige kulturer å vokse fram. Jeg er for kulturforskjeller, og jeg er enig i at kirken har gjort mye dumt opp gjennom årene. Jeg er absolutt i mot at vi i vesten skal tvinge vår kultur på andre, jeg er absolutt i mot at vi skal tvinge industriproduksjon på hva vi kaller fattige jordbruksland. Jeg er ikke for at andre skal bli rikere, jeg er for at vi skal bli fattigere, rett og slett for å redde en ødelagt natur.

Men jeg er også klar over at jeg vet svært lite. Jeg sier at jeg tror et jordbrukssamfunn eller indianersamfunn har det mye bedre enn vårt industrielle informasjonssamfunn. Fordi jeg mener det sparer miljøet. Men jeg vet egentlig ikke hvordan disse menneskene har det. Jeg har aldri vært og sett på dem. Jeg kjenner ingen av dem. Derfor vet jeg heller ikke om andre kulturer har det bedre enn meg, derfor vet jeg heller ikke om det er bra med et mangfold av kulturer, fordi jeg har så lite direkte erfaring.

Hvis du har følgt enda mer med på bloggen min, har du kanskje oppdaget at jeg vil gå på Hald bibelskole neste år, der jeg i et halvt år vil reise ned til Brasil, og faktisk prøve å se og erfare hvordan andre kulturer har det. Det er først da jeg kan si meg enig eller uenig med misjon, kanskje oppdager jeg, som mange andre, og det som hjemme virket som en eksotisk kultur, består av mennesker som lengter etter Guds fred, og da er det noe jeg gjerne vil vise dem.

Men som vi alle vet har kirka gjort grusomme ting, som f. eks. korstogene der de tvang mennesker til å bli kristne. Jeg våger derimot kanskje å tvile på om disse menneskene var kristne. De som deg hadde iallefall tydeligvis misforstått grunnprinsippene i kristendommen, som er:

Gud skapte verden, han skapte dem i et paradis, men menneskene syndet, de spiste av kunnskapens tre, de fikk dermed kunnskap om det gode og det onde. Fra nå av var det menneskene valg hva de ville velge. Men Gud elsker menneskene, det er Hans bortkomne barn og Han ønsker at de igjen kan få et forhold med Han, derfor sendte Han sin sønn, Jesus ned som menneske. Jesus belærte menneskene, ga dem rettesnorer om hvordan de kunne leve som gode mennesker. De viktigste han sa var: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem. (Dette kan du ikke med hånda på hjertet si at fører til ondskap i verden, du må innrømme at det er utrolig smart, det er bare utrolig vanskelig å følge, også for oss kristne) Men det aller viktigste Jesus gjorde var å dø for våre synder, slik at hver en som tror på Ham, ikke skal gå fortapt men ha evig liv. Hovedbudskapet i bibelen er tro, håp og kjærlighet, og en utrolig nåde gitt oss av Gud, som også du kan oppleve.

Og det er denne nåden, denne kjærligheten vi gjerne vil dele med andre. Kristendommen er ikke først og fremst en kultur. Kristendommen er ikke påske, jul og konfirmasjon. Å være kristen handler om å ha et personlig forhold til Gud gjennom Jesus og dermed har den hellige ånd boende inni deg. Derfor er det mulig å spre det videre. Det trenger ikke ødelegge andre kulturer, kultur defineres som noe menneskeskapt. Gud er natur, Gud er Gud for alle mennesker uansett hvilken kultur en har. Jeg tror en kan være en kristen indianer, en kristen afrikansk danser og en kristen hiphopdude.

Jeg beklager hvis jeg virker lite reflektert når jeg skriver, det er ikke alltid jeg gidder å ta med hele forklaringen, her er noe av den.

Kan jeg til slutt spørre hvem du er?

Anonym sa...

Homo-sapiens har siden UTVIKLINGEN fra homo-erectus alltid hatt en sterk tro på en slags form for ytre krefter. Disse såkalte gudene har utviklet seg ved innflytelse av både kultur og kunnskap igjennom menneskets levealder. Fellestrekkene i troen i dag er troen på EN Gud.

Grunnen til at mennesket opp igjennom tiden alltid har hatt en sterk tro på noe overnaturlig tror jeg står i sammenheng med menneskets psykiske behov. Mennesket trenger å føle trygghet, akkurat som andre pattedyr, bare vi har en mulighet til å uttrykke det. Dette fører jo selvsagt igjen til fiktive paranormale opplevelser der mennesker tror de har kontakt med en "gud".

Bibelen er beviset på hvor paradoksal hele religionen din er. Siden den først ble puplisert har både innholdet og fokuset på hva som er viktig forandret seg mange ganger. Selv den dag i dag velger kirken å overse sore deler av bibelens innhold, siden dette ikke passer inn i dagens samfunn.
Du kan heller ikke nekte for hvor mange feil som finnes i bibelen. Det er til dags dato registrert over 4000 direkte feil eller små feil i bibelen. Og dette er liksom den hellige boka dere bygger en religion på.

Navne mitt er uviktig, men målet mitt er å vise hvorfor du er blitt lokket inn på en blindvei.

Eli sa...

Hmm..interessant å høre om disse feilene i bibelen, kan du definere ordet feil for meg? Og kanksje også gi et par eksempel, og en kilde for din påstand.

Men jeg finner et par feil selv i det du skriver. Kristendommen er ikke bygget opp på bibelen, den er bygget opp på Jesus. Og for å bruke den gylne regel i eksempel igjen: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene i en sum. Altså det står over alt det andre. Bibelen er Guds ord, ja, men det er mennesker som har skrevet den, og jeg godtar derfor litt feil, så lenge hovedbudskapet er så fantastisk som det er.

Du seier jeg går på en blindvei. Kan jeg spørre deg hvilken vei du går på? Hva er meningen med ditt liv? Er du blind? Ser du ikke alt det utrolige rundt deg? Hvordan kan du tro på det, hvordan kan du tro at det hele er til ved en tilfeldighet, at du, som sikkert er et fantastisk underlig menneske bare er til for å leve og død?

Jeg har ikke tid til å svare mer nå, men les gjerne debatten på www.kristinems.blogspot.com om det finnes en Gud eller ikke.

Anonym sa...

Jeg definerer feil som noe ikke er korrekt i forhold til virekligheten. For å kort definere hva jeg mener med ordet virkelighet så vil det være alt sansene våre kan oppfatte, og siden kategoriserere.

Et eksempel på en av disse mange feilene er for eksempel den brendene busken midt i ørkenen, som ble sagt å være gud. Dette helt naturlige fenomenet ble faktisk kartlagt av noen nordmenn for ikke lenge sia. Det er ganske enkelt bare underjordisk gass som tenner når den kommer i kontakt med oksygen. Veldig veldig nedkortet.

Dette er et godt eksempel på hvor utrolig primitiv kristendommen er. I stede for å sette spørsmålstegn med hvorfor dette skjedde, konkluderer de straks med at det var gud. Raske konklusjoner er noe av det minst filosofiske som er.

Meninga med livet er å stille seg spørsmål og starte fra grunnen av. Det nytter ikke å tro at man har svaret bare fordi en ørkenreligion som er 2000 år gammel sier så. Jeg andbefaler deg på det sterkeste å sette deg bedre inn i filosofiens verden. Det har iallefall jeg gjort, og er meget fornøyd med den verden jeg lever i.

Eli sa...

Tro meg, det har jeg også gjort. Det er ikke for ingenting at jeg har særemne om Jostein Gaarder og mange ganger har vurdert å ta filosfofiutdanning.

Men for å sitere Rivarol: Litt filosofi fjerner fra religionen, meget filosofi fører tilbake til den.

Den prossessen har jeg gått igjennom, jeg brukte et par-tre år på den, og jeg er fornøyd med svaret jeg har funnet.

Jeg ser ikke problemet med å blande filosofi med kristendom. Hvis du da har satt deg inn i filosofien vet du vel også at mange setter spørsmål med hva virkeligheten er. Berkely f. eks. mener det er mer logisk at det finnes en Gud, enn at vi selv finnes, kanskje er vi bare tankeekspriment i hodet hans?

Selv slår jeg meg til ro med dette: Hvis Gud er så liten at han kan forklares med vår enkle menneskehjerne, er Han ikke noe tess. I bibelen står det: Nå ser vi som i et speil, i en gåte, da skal vi se ansikt til ansikt. Nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg forstå fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut. Så blir de stående, disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten. Les I et speil i en gåte av Jostein Gaarder, så forstår du hva jeg mener.

Vitenskapen kan kanskje forklare hvordan, men kristendommen forklarer hvorfor.

Siren sa...

Hei Eli! He egentligt ikje så masse å kommentera, men vil bare sei at æg syns du he utruligt bra å goe kommentara hær! Du kan så utruligt masse jo! Beundre dæg masse for d! Stå på =)

sunshine sa...

Du e så konge, vennen :) Fytti, du e flinke :)
You kicked ass.. Eg syns ingen av argumentå t miss anonym e logiske, men spør deg sjøl: Koffor bryr han se så møye hvis d isje e sant, du må vel få leva ditt liv, han hadde aldri brydd seg så møye om Gud hvis isje han viste inderst inne at Gud e sannheten, veien og livet :D